torsdag 13 oktober 2011

Idag ska jag tipsa om en riktigt bra bok:
Utrensning av Sofi Oksanen.

Så här står det på baksidestexten:
Alide är en ung kvinna när hennes hemland Estland ockuperas av Sovjetunionen under andra världskriget. Hon är förälskad i sin egen svåger, som är motståndsman, och den kärleken får henne att begå ett förräderi som förföljer henne resten av livet. Historien gör henne till förövare, men hon är lika mycket ett offer.
En dag i början av nittiotalet hinner den ikapp henne. Alide hittar en avsvimmad ung kvinna i sin egen trädgård. Kvinnan heter Zara, hon har fastnat i ett traffickingnät och är på flykt undan sin hallick. Alide tar in henne i sitt hem, tar hand om henne och gradvis går det upp för henne att Zara inte är någon främling. Långt därifrån.

Jag köpte den här boken för ganska längesen, men jag har dragit mig för att läsa den eftersom jag har svårt för skildringar av misär och elände, och trott att den skulle vara alldeles för deprimerande.
Och det här ÄR en hemsk historia men samtidigt en mycket vacker och spännande roman.
Sofi Oksanen har förmågan att skriva om grymheter på ett mycket poetiskt sätt, hennes språk är väligt målande och beskrivande, man glider lätt in i historien, den griper direkt tag i en. Trots att det både är hemskt och otäckt, så undviker hon de där värsta detaljerna, de kan bara anas. Man vet vad som händer, det behöver inte beskrivas.

Jag vet inte mycket om Estland och dess historia, men nu har jag lärt mig lite mer om detta grannland under tiden för andra världskriget och den påföljande sovjetiska ockupationen. Man kan lätt förstå ilskan hos esterna över att bli fråntagna sin självständighet, och därefter glädjen över att åter få vara en fri nation efter Sovjetunionens fall.

Utrensning är verkligen en stor roman, som är väl värd alla priser och goda recensioner den fått.
Jag kan bara rekommendera alla att läsa den här boken!

3 kommentarer:

bokhyllan sa...

Har ingen bok på gång just nu (ovanligt faktiskt)så tack för tipset.

Trevlig helg. Kram.

Freedomtravel sa...

Riktigt bra bok! Kan bara hålla med!

Malin sa...

Ja den har jag läst, o gillade den mycket vill dock minnas att jag hade önskat ett annat slut :)

Det är roligt att läsa lite annat än det jag normalt läser...dvs mycket deckare. Den här typen av böcker minns man mycket mer efteråt.

Har precis läst om Amerikanska södern på 60 talet, Niceville.

KRam