måndag 30 mars 2009

Klockan är halv åtta på kvällen och det är fortfarande ljust ute. Är inte det härligt?

I lördags var vi på bio, och såg Män som hatar kvinnor.
Biosalongen var fullsatt intill sista stolen, och då har filmen ändå gått några veckor nu.
Var den så bra då som alla säger?
Jaa, det tycker jag nog, men jag tycker att boken var bättre på många sätt...oftast blir ju inte filmer som bygger på böcker lika bra som själva läsupplevelsen.
Dock var ju inte allt från boken med i filmen, men jag tycker ändå att man har lagt ner mycket energi för att filmen ska följa boken så bra som möjligt. Mikael Nyqvist var som klippt och skuren för rollen som Mikael Blomkvist tycker jag och Noomi Rapace lyckades verkligen med konsten att spela den säregna Lisbeth Salander, hon var perfekt i den rollen.
Många kända och duktiga skådespelare i övriga roller, däribland Peter Haber som också gjorde en mycket bra roll!
Något som jag tänkte på var att när jag läste boken så upplevde jag inte att den var så brutal och våldsam, men i filmen blev det väldigt tydligt.
Helt klart en sevärd film, fast jag tror man har god hjälp av att ha läst boken innan.

Jag måste också skriva om en mycket bra bok som jag nyligen läst ut;
Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.
Åh, vilken bok!
Den här boken fångade mej direkt, och jag hade svårt att lägga den ifrån mig, den fanns liksom alltid i mina tankar. Även nu efteråt kan jag komma på mig med att fundera över de fantastiska karaktärerna i denna roman.
Man riktigt sugs in i den här annorlunda romanen, som är som en saga för vuxna. Full av mystik, spänning, romantik och humor.
Boken handlar om Daniel Semperes som av sin far sommaren 1945 blir visad till "de bortglömda böckernas gravkammare" i Barcelonas gamla stad.
Där finner han romanen Vindens Skugga av den bortglömde författaren Julián Carax. Han läser romanen under en natt och blir helt besatt av av den och den mystiske författaren.
Många gåtor omger denna bok och även författaren. Sökandet efter svaren kommer att förändra Daniel Semperers liv för alltid.
Så, jag säger bara:
läs den här boken och dras med i en fantastisk läsupplevelse!

6 kommentarer:

Marie sa...

Visst är det så, en film kan aldrig riktig bli som en bok - men jag tycker precis som du, att de har lyckats bra i "män som hatar kvinnor" - och så många bra skådespelare.
Den andra boken som skriver om är också bra, lite annorlunda, men bra - får väl se om det också blir en film. Men kanske inte allt ska filmas, utan några böcker ska faktiskt bara vara en bokupplevelse. En bok är allt lite mer bara min upplevelse - den blir lite mer personlig.

Pumita sa...

Jag såg förut på din lista att du hade läst Vindens skugga och undrade om du tänkte skriva något om den. Visst är den underbar! En av de allra bästa böckerna jag nånsin har läst. Och den är så härligt spansk. Jag ryser bara jag tänker på den. Ruiz Zafón nästa bok, minns inte just nu vad den heter Änglaspel eller nåt, var inte så dum heller men långt ifrån samma klass.

Pumita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pumita sa...

Ängelns lek heter den.

Ninni sa...

Det ska bli spännande att se "Män som hatar kvinnor" så småningom. Vet inte ens om den kommer hit till Brasilien, åtminstone inte så länge vi är kvar här... Men boken har kommit, före jul. Det är ju roligt för det vimlar inte direkt av svenska författare i bokhandeln. Vindens skugga är otroligt bra. Jag läste den för några år sedan och blev helt fängslad. Så jag håller med dig, läs den om ni inte redan gjort det.
Nu längtar jag efter en i samma klass!

Marie sa...

Visst är det härligt att kvällarna är ljusare. Ett steg närmare.......