måndag 1 september 2008

1 september idag.
Nu är sommarmånaderna slut, hösten är här. Även om det varit sommarvarmt idag, så är det ändå en annan luft ute. Lite högre, lite krispigare, man anar kylan och fukten som är på väg... Det känns lite vemodigt och trist. För mej är sommaren den allra, allra bästa tiden på året. Nu väntar mörkare och mörkare dagar, det blir kallare och kallare. Rått och fuktigt....Fast det kan vara fina dagar på hösten med. Jag gillar september och oktober, när det fortfarande kan vara värme kvar i luften och naturen exploderar i knalliga höstfärger. Men sen....sen blir det alldeles för mörkt, kallt och blött. (usch!)

Jaa, film var det igår ja. Även denna söndag en mycket bra film; Fjärilen i glaskupan. Filmen handlar om Jean-Dominique Bauby, framgångsrik chefredaktör för franska Elle, som när han var 42 år plötsligt drabbas av en massiv hjärnblödning. När han vaknar upp är han totalt förlamad, sånär som på ditt vänstra öga som han kan blinka med. Följden av hjärnblödningen blir att han drabbas av något som kallas “locked-in-syndrome”, vilket innebär att han blir förlamad från topp till tå, men får ialla fall bibehålla sin intellektuella förmåga. Så småningom lär han sig att kommunicera med omvärlden genom blinkningar med sitt enda fungerande öga, och genom detta kan han till slut skriva boken som ligger till grund för filmen.

Filmen är berättad och filmad från huvudpersonens perspektiv, så man får en närmast klaustrofobisk känsla av hur det är att vara totalförlamad. Historien var mycket tänkvärd och gripande. Liven kan förändras i ett ögonblick, fast man är i sina bästa år och lever livet. Bra skådespelarinsatser i filmen, och så har vi svenske Max von Sydow som är med i ett par scener som Jean-Dominiques far, och gör en så enormt stark roll att man faktiskt ryser - han är verkligen ett proffs!

Sevärd film! Igen.

1 kommentar:

Ninni sa...

Verkar vara en sevärd film...jag fick boken med när jag köpte en tidning men har inte läst den ännu. Den får följa med till Brasilien...
Jag har inte sett statyn du skrev om i kommentaren, något för dig att visa kanske:-)
Vi har fått njuta av hösten en tid här hos oss men nu åker vi tillbaka imorgon, till våren i Brasilien. Så oss gör ju inte så mycket att vädret inte varit så fint den senaste månaden, men för alla som är kvar är det ju trist.
Må så gott! Kram Ninni