onsdag 2 juli 2008

När vi var i Nerja så åkte vi en dag till Gibraltar, som ligger ca 20 mil väster om Nerja. När vi närmade oss målet såg vi på långt håll den stora, branta klippan som sticker upp från sandstränderna runt omkring. När vi kom fram hamnade vi så en bilkö som sakta makade sig fram mot staden Gibraltar. Vi valde att istället parkera bilen intill kajen på väg in, och promenerade resten av biten, genom tullen (där man måste visa pass!) och in i ett England i miniatyr! Vi hoppade på en röd dubbeldäckare som tog oss in till centrum av stan. Vi hamnade på High Street , och det kändes som man kommit
till England, fast med palmer, bouinganvillea och 30 graders värme. Här fanns massor av engelska affärer, pubar, röda telefonkiosker och poliser med roliga engelska hattar. Jag tittade in i några lockande butiker, men priserna var mycket höga, och man måste betala med engelska pund. Hungriga var vi, men dyrt var det som sagt, så det fick bli en Burger King måltid...
Jag tyckte det var en väldigt mysig stad, skulle gärna strosat runt där lite längre, men det var väldigt varmt och ungdomarna hade siktet inställt på klippans topp med de berömda aporna. För att komma dit blev det till att åka linbana. Spännande! T:s flickvän E har höjdskräck, och blundade hela vägen upp...Men hon var nyfiken på aporna, och blev övertalad av oss att "klart du ska följa med!". Där fanns anslag på väggarna på linbanestationen som varnade för att klappa eller mata aporna, de kunde bitas då. Man fick inte heller lägga ifrån sig sin väska, eller ha den öppnen, för aporna har lärt sig att det kan finnas nåt att äta i dessa..."Ja, är det nån som blir anfallen av en apa så är det väl jag!"- säger E.



Så kom vi då upp på klippan, och åh vilken utsikt! Och aporna, jojomen de fanns där, överallt! Vi tittar på apor och på utsikt, fotograferar och beundrar. Då hör jag ett illskrik bakom min rygg. E har en apa på ryggen!!!! Hon har lagt ned en vattenflaska, den som yngste sonen håller i handen på vägen upp, i sin väska där det också ligger en nyss inköpt påse med godis. Glömt att stänga väskan, och vips har man då en apa på ryggen! Och inget godis kvar...De här aporna fanns överallt, de var inte det minsta rädda för människor, det var väl människorna som var mer rädda för dem tror jag...Linbaneföraren berättade att dessa apor kommer från Afrika, och troligen tagits till Gibraltar av soldater som sällskapsdjur. Nu finns där mer än 300 st., och sägnen säger att Gibraltar kommer att tillhöra Storbritannien så länge aporan finns kvar. Efter att ha upplevt aporan på nära håll, ville ungdomarna snart åka ner igen, så det gjorde de. Mannen och jag promenerade runt en stund där uppe och beundrade den vackra utsikten.

Långt där borta skimrar Afrikas berg i lila...

3 kommentarer:

Ninni sa...

Roligt att få följa med er på resan. Vilken härlig bild den sista!!
Om du har tid och lust så väntar en liten utmaning hos mig...
Må så gott! Kram Ninni

Malin sa...

Kul att få se bilder från Gibraltar! De där aporna verkar jobbiga...:)

Pumita sa...

Jag har tyvärr inte varit vid Gibraltar men efter att ha läst ditt inlägg känner jag att jag måste dit! Aporna verkar lite jobbiga men utsikten är helt fantastisk! Bilden längst ner är som en dröm!