måndag 28 november 2011

Vilken bra bok!

Niceville av Kathryn Stockett.
Romanen utspelar sig i en liten stad i Mississippi på 1960-talet. Huvudpersoner i boken är tre kvinnor; de två färgade hembiträdena Aibileen och Minny och så den unga vita medelklasskvinnan Skeeter, som drömmer om att bli författare.
Bara efter att ha läst de första raderna i denna boken känner jag den där härliga känslan av att det här är en bok jag inte vill ska ta slut! Jag formligen sugs in i bokens värld, Stockett skriver på ett sätt som ger en sån där direkt närvaro som få böcker har. Jag kände mig förflyttad i tid och rum, varenda gång jag öppnade boken.
Boken handlar ju om amerikanska södern på femtio-sextiotalet, och det obegripliga rasförtryck som fanns då. Det är en svunnen tid, men ändå en tid som ligger så nära, för det är ju faktiskt inte mer än ett halvsekel sedan. Boken berättar om det, men det är också en varm historia om kvinnlig vänskap, kärlek, mod och att förverkliga sina drömmar.

Niceville har fått mycket goda recensioner överallt, och det är inte svårt att förstå, för det här är
en riktigt läsvärd och oförglömlig berättelse, en underbar bok!

LÄS!!!

4 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Håller med! Väldigt bra bok!
http://www.freedomtravel.se/2011/11/boktips-niceville/

Malin sa...

Har redan läst den och gillade den väldigt mycket!

Kram

Lottas Fotografi sa...

Tack för tipset! Den ska jag köpa mig :)
Kram Lotta

Pumita sa...

Jag bläddrade i den i bokhandeln och funderade om jag skulle våga läsa den en gång till, det är ju ett tag sedan jag läste den... men vågade inte. Inte än.

Underbara Portugal-bilder hos dig! Ska kolla på dem lite senare. Tiden räcker inte till just nu. :)