måndag 8 november 2010

Söndagkväll är (oftast) biokväll för mig, och igår var jag och såg filmen Vägen
med Viggo Mortensen i huvudrollen. En film som jag efter jag sett den inte visste om jag tyckte om, men den har fastnat i mig och jag har funderat över den här filmen hela dagen. Och kommit fram till att joo, den VAR mycket bra.
Till det yttre är det här en film om jordens undergång, som utspelas i ett grått, kargt, kallt och totalt ödelagt land. Redan från första filmscenen fångas man av en närmast klaustrofobisk, skrämmande känsla som håller i sig genom hela filmen. Allt känns oerhört realistiskt, filmen är otroligt välgjord och miljöerna känns mycket trovärdiga. Allt är grått, kallt, ogästvänligt, skrämmande, det finns inget ljus, inget hopp. I denna ödelagda värld får vi följa en man och hans son, och filmen handlar mitt i detta hopplösa om den enorma kärleken mellan mannen och hans son.

Det här är en mörk och dyster film, absolut ingen humörhöjare, men ändå så vacker och fängslande. En film om mänskligheten, om kärlek och om hat, om hur människan trots sin höga intelligens ändå inte lyckas vara medmänsklig utan hellre väljer att fokusera på sin egen vinning.

Filmen är klart sevärd, inte minst för de fantastiska skådespeleriet av Viggo Mortensen och av den lille pojken som spelar hans son!

6 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Jag läste boken och den gav verkligen en stark känsla. Sen har jag inte velat se filmen eftersom jag undrat hur den skulle kunna fungera på film...? Men du beskriver precis samma känsla som i boken...

http://www.freedomtravel.se/2009/09/boktips-vagen/

Rajson sa...

HAr funderat ett bra tag och se den här filmen. Har väntat på "det rätta ögonblicket" .HAr förstått att den är stark.
Men nu får jag allt leta fram den!
Tack för att du påminde mig om den!

Pumita sa...

Boken var mycket bra, tät och spännande, tänkvärd på alla sätt. Vet inte om jag törs se filmen.

Malin sa...

Jag har också gått och funderat på filmen efteråt och kommit på saker. Den var bra!

Marie sa...

Har inte sett denna ännu, kanske jag ska mysa upp i soffan på min lediga fredag och se den då. Hur mår missen. Gisses så söt hon är.

Marie sa...

Hade inte hört om filmen, men efter din beskrivning så blev jag nyfiken. Ska undersöka om den kommit på bio här i min närhet. Kram