onsdag 8 september 2010

Jag har gått med i en läsecirkel, anordnad av vår lilla bok-o-pappershandeln här i byn. 60 olika nyutkomna titlar finns att välja på, under ett års tid, 1 sept-31aug. Man lånar en bok i taget, som man får ha så länge man vill. Det kostar 379 kr, och då får man behålla den sista boken man lånar. Det här tycker jag var en jättebra idé, istället för att köpa massa böcker som sen bara samlar damm i bokhyllan... Ja, man kan ju låna på bibliotek förstås, men här slipper man hålla reda på återlämningsdatum eller riskera att man inte får göra omlån om man inte hunnit läsa klart på de fyra låneveckorna. Passar mej perfekt! Den första boken jag lånat heter Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger. En bok som jag redan efter de första meningarna formligen sögs in i, en bok som jag går på jobbet och längtar efter att komma hem och läsa mer i...!

På tal om böcker så har jag läst en del under semestern. Här kommer några korta ord om de böckerna:
Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay. Det här är en bok om en för mig helt okänd händelse från andra världskriget. I Paris fick tyskarna 1942 hjälp av den franska polisen att arrestera och transportera bort tusentals franska judar till koncentrationslägren. Men innan de fördes bort fick de tillbringa några fasansfulla dygn i sporthallen Vél d´Hiv i Paris. Boken berättar om den judiska flickan Sarah som överlever denna händelse, och parallellt med hennes berättelse får man följa en kvinnlig amerikansk journalist bosatt i Paris som skriver om detta i nutid. Det är en mycket gripande berättelse, en riktig bladvändare skriven i korta kapitel. Rekommenderas!


Ängels lek av Carlos Ruiz Zafón är uppföljaren till Vindens skugga som jag tyckte mycket om. Liksom sin föregångare är det här en berättelse som pendlar mellan verklighet och fantasi. Läsvärd, om man vill dras med i en fantasifull, underhållande, och magisk berättelse!

Den utstötte av Sadie Jones. Boken handlar om Lewis och växer upp i en förort till London strax efter andra världskrigets slut. När Lewis är tio år dör hans mamma, som står honom väldigt nära, i en drunkningsolycka med Lewis som vittne. Jag blev mycket berörd av den här berättelsen, som skildrar hur pojken Lewis liv kommer att gestalta sig efter denna tragiska händelse. Den är känslosam utan att vara sentimental, en bok som jag varmt rekommenderar. Blir sugen på att läsa mer av denna författare som är en ny bekantskap för mig.


Bara till låns av Judit Merrill Larsen. Den här boken läste jag ut på en dag i solstolen på stranden i Hanioti! En lättläst bok med väldigt ett enkelt språk, sentimental och ganska förutsägbar...lite som en kioskroman... Det finns absolut bättre böcker, men ändå en bok jag inte kunde lägga ifrån mig innan jag läst ut den.

Aprilhäxan av Majgull Axelsson. Den här boken har jag hört så mycket gott om, och haft tankarna på att läsa i åratal tror jag....Äntligen har jag då läst den! Och jag kan bara hålla med alla som lovordat den. Den är helt underbar. En fantastisk berättelse om familjehemligheter, relationer och utanförskap. LÄS!!! (...ni som inte redan gjort det....)

Nattfåk av Johan Theorin. Jag tyckte mycket om Johan Theorins debutbok Skumtimmen och och hade därför höga förväntningar på den här boken. Tyvärr tycker jag inte att de infriades riktigt. Visst är det en spännande historia, lite deckare, lite spöklik mystik och lite relationsdrama, kryddat med levande miljöbeskrivningar från ett vinterkargt Öland. Men den grep inte tag i mig på samma sätt som hans förra bok. Hoppas den senaste boken av honom är bättre, Blodläge, den står i min bokhylla och vänta på att bli läst...

3 kommentarer:

Marie sa...

Åhå så mycket bra boktips. Min senaste bok, Borta Bäst är nu utläst så jag måste skaffa mig nå´t annat. Tackar :-)

Pumita sa...

Ojoj, så många tips. Hur ska det här sluta... Aprilhäxan har jag tänkt läsa, jättelänge. Och Theorin också men den hamnar lite längre ner på priolistan.

bokhyllan sa...

Roligt med boktips. Gillar det. Ängeln lek har hag läst. Tyckte mycket om den. Gillade även Johan Theorins Nattfåk.
Blir nyfiken på Aprilhäxan.