onsdag 8 april 2009

Två bra filmer har jag sett:
"Slumdog Millionaire" och "Vicky Cristina Barcelona".
"Slumdog Millionaire" fick så många som åtta Oscar i år, bl.a. för bästa film. Jag måste dock säga att jag inte tyckte den var så bra. Visst var den bra, men bästa film? Nej, det finns andra filmer som är bättre. (T.ex den här; "This is England").
När filmen börjar är Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Bombays slumområden, bara en fråga ifrån att vinna högsta vinsten i "Vem vill bli miljonär". Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, kan veta de rätta svaren. För att bevisa att han inte alls fuskat går Jamal igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat svaren. För varje fråga skildras så en historia om hans liv på gatorna tillsammans med sin bror, och allt elände de varit med om. I varje del av hans berättelse finns nyckeln till svaret på frågan han besvarat.
Trots att det är en ganska ruskig och hemsk historia blir filmen aldrig tung, för i filmen finns en värme och en humor, som gör att man sitter med ett leende på läpparna. Barnen som spelar huvudrollerna i filmen är otroligt duktiga och så charmiga.
Så visst är det en bra och sevärd film, men inte den bästa jag sett.

"Vicky Cristina Barcelona" är en helt annan historia.
Det här är en film av Woddy Allen, och det märks. Det är en mysig, annorlunda, pratig, känslosam, romantiskt, sorglig, rolig och dramatisk kärlekskomedi. Den handlar om två amerikanska unga kvinnor, spelade av Scarlett Johansson och Rebecca Hall, som ska tillbringa sommaren i Spanien. Här möter de en charmig spansk konstnär. Konstnären spelas av Javier Bardem, som var med i filmen "No Country for Old Men". Här har han en HELT annan roll än i den filmen! (Och han är mycket snyggare här...)
Han har nyligen skilt sig från sin mer eller mindre galna fru, som spelas otroligt bra och med en enorm inlevelse av Penélope Cruz. Det blir en charmig romantisk komedi som utspelas i den vackra staden Barcelona.
Åh, jag blir sååå sugen på att åka dit igen!
Se den här härliga filmen och längta till denna vackra stad!

1 kommentar:

Rajson sa...

Kikar bara in och önskar dig en skön påsk helg!