måndag 9 mars 2009

Helgen har gått fort som vanligt. Vi har haft nästan fullt hus med barn och flickvänner, mysigt!
Igår var vi ut på en liten shoppingtur, i snöovädret. Ja, för tidvis bara vräkte snön ned, rena vintern! Snön smälte dock fort bort igen som tur är. Jag gjorde ett fynd igår, köpte tre böcker som jag har på min "att-läsa"-lista, för bara 39 kr. styck. Hittade också en fin sjal i röd-orange-rosa färger som jag blir glad av, gillar den!
Helgen avslutades med ett biobesök, jag såg den flerfaldigt Guldbaggebelönade filmen

"Maria Larssons eviga ögonblick".
Å, vilken film!
Jan Troell har gjort en fantastisk vacker och gripande film om en familj i 1900-talets början i Malmö. Filmen bygger på en sann historia, en bok med samma namn skriven av Agneta Ulfsäter-Troell.
Vi får följa Maria Larsson, hennes man Sigfrid och deras barn i en tid av arbetarstrejk, fattigdom och världskrig. Den unga Maria vinner en kamera, som ger henne kraft att uthärda det stundtals mycket hårda liv hon lever.
Från början till slut är det här en fantastisk film, en film som lämnar en varm känsla i magen. Skådespelarna är fantastiska och att både Mikael Persbrant och Maria Heiskanen fick Guldbagge för bästa huvudroll är inte förvånande! Persbrandt spelar ungefär samma roll som han brukar göra, men här gör han det med mycket stor inlevelse, och så otroligt övertygande! Filmen är väldigt vackert filmad, miljöerna så autentiska att man känner sig förflyttad i tiden. Det här måste vara en av de bästa svenska filmer jag har sett! Tankarna går till ett annat av Troells mästerverk, "Utvandrarna", och jag tycker också den påminner en aning om en annan fantastisk filmberättelse som jag såg för ett tag sen; "There will be blood".
Som sagt, det här är verkligen en fantastisk filmupplevelse, en film som alla borde uppskatta.
Missa den inte!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har den filmen hemma, osedd fortfarande. Hinner inte se filmså ofta.

Fast blogga hinner jag fniss...

Jag blir nästan lite avis när jag ser att du har kvar att läsa Stieg Larsson. Har du sett filmen Män som hatar..?

Ninni sa...

Vilka fynd du gjort! Alltid roligt att hitta billiga böcker även om de inte är så dyra till normalpris heller. Både Stig Larsson och Carlos Ruiz Zafón är jättebra! Vilken lycka att ha såna böcker olästa. Filmen harjag inte sett men skulle gärna vilja se den. Får bli till sommaren när vi kommer hem.
Må så gott!

Marie sa...

Bra böcker alla tre. Fynd!

Filmen "Maria Larssons eviga ögonblick" har ännu inte kommit hit till Norge, men det verkar vara en film definitivt värd att se.

Kram

Cattis sa...

Hej!
äntligen trillade jag in här :-)
Kul att vara inne här och kika igen.
Hoppas allt är väl med dig.

Jaa du, Mikael Persbrandt. Vad är det med den karln egentligen. Han har verkligen DET.

Ha en strålande dag
kram
Cattis