måndag 16 september 2013

Det blev inte bara en film på bio i helgen, utan två! Både lördag och söndag blev biokvällar den här helgen. Dessutom visade det sig att de filmer vi såg var något utöver det vanliga-alltså mycket bra!

På lördagen såg vi Woody Allens senaste film;
Blue Jasmine
Filmen handlar om överklassfrun Jasmine som förlorar allt när hennes äktenskap med den rike mannen Hal går i kras, samtidigt som mannen anklagas för bedrägeri i mångmiljardklassen. Jasmine blir tvungen att flytta in hos sin mindre bemedlade syster som jobbar i en matvaruaffär, och bor i en liten trång lägenhet med sina bägge söner.  
Jasmine spelas helt  lysande av Cate Blanchett, hon gestaltar Jasmines förtvivlan och ångest helt suveränt, vilket fantastiskt skådespeleri! Hon borde få en Oscar för den här rollprestationen! 
Filmen är ju en tragisk historia, men som alltid i Allens filmer finns det en lagom mängd komiska inslag som motpol till det tragiska.
Det är en klart sevärd film, inte minst för Cate Blanchetts briljanta skådespelarinsats!

Sen blev biobesök igen i går kväll. 
En film som helt klart var bland de bästa jag sett, tror jag:
The Place Beyond the Pines
med bl.a. Ryan Gosling, en av de bättre skådespelarna på senare tid. 
Det här är en lång film, 2,5 timmar, men tiden flyger iväg och det är en film man njuter av rakt igenom.
Filmen är ett mäktigt drama i tre akter, om fäder och söner och hur orsak och verkan hänger ihop, om hur vi påverkar varandra, omedvetet. 
En mycket vacker, sorglig, gripande, spännande, mäktig film, som aldrig släpper taget om en. Ett mästerverk, med så många bra skådespelare, inte bara Ryan Gosling även om han nog är den starkast lysande stjärnan i den här filmen.
SE DEN!!!

...och för dem som undrar kan jag berätta att mil-loppet jag sprang i lördags gick bra!
Jag är inte jättenöjd med tiden, men med tanke på förutsättningarna-varmt, kvavt, trångt och oerhört tungt att springa-så är jag nöjd ändå!

2 kommentarer:

bokhyllan sa...

Halloj! Tack för titt-in hos mig!

jeanette sa...

Bra med lite filmtips. Den andra filmen ska jag absolut se.