onsdag 5 april 2017

...och så några ord om filmen jag såg i söndags:
Paulina
En argentinsk film, prisbelönad i Cannes, 
om en ung kvinna som mot sin fars vilja ger upp en lovande karriär som advokat för att arbeta som lärare i en fattig by på landet.

"Paulina väljer mot sin fars vilja att ge upp en lovande advokatkarriär i Buenos Aires för ett jobb som lärare i en isolerad och fattig by på landet. Hon vill göra skillnad i människors liv, i motsats till pappan och hans meningslösa arbete som domare. Driven av sina höga ideal och full av förhoppningar tar hon itu med arbetet, men inget är riktigt så enkelt som hon trott. Hennes nya elever är ointresserade och vill hellre smita ut än delta i filosofiska diskussioner i klassrummet. En sen kväll blir Paulina brutalt överfallen och våldtagen av en grupp unga män. Trots omgivningens protester återvänder hon så snabbt hon kan till skolan, men det är svårt att nu inte se annorlunda på de unga männen framför henne i klassrummet".

Filmen känns äkta och är mycket välspelad. 
Paulinas reaktion på det som hände henne är inte förväntad, då hon väljer att inte anmäla ungdomarna som våldtog henne. Istället för hämnd vill hon försöka förstå ungdomarna.
Filmen vänder och vrider på skuld, hämnd och rättvisa på ett ingående och tankeväckande sätt.
Den berättas inte i kronologisk ordning, utan man flyttas fram och tillbaka i tiden, och får uppleva situationer ur olika perspektiv.
Mycket bra film, som väcker mycket känslor och funderingar, en film
om att stå upp för det man tror på, och att inte ge upp.
Och dessutom fantastiskt vackra bilder från ett för oss exotiskt land långt borta.
Sevärd!!

1 kommentar:

Channal sa...

Tack för filmtips! Gillar film från Sydamerika. Annorlunda filmer som får fina priser... de brukar vara riktiga guldkorn.

KRAM Anna