onsdag 10 juni 2015

Mycket positivt omtalad och omskriven är den här boken, som också blivit film;
Gone Girl 
av Gillian Flynn.
Nu har jag både läst boken och sett filmen.
Och vad tyckte jag då? Nja...sådär. Blev nog lite besviken - eller hade för höga förväntningar på vad jag skulle få uppleva. För sanningen är att jag inte blev så imponerad faktiskt. Visst, det är en genomtänkt och smart skriven roman, men det som skulle vara en oväntad vändning i boken överraskade inte mig så mycket faktiskt. Första halvan av boken tyckte jag rent av var lite seg, och jag störde mig lite på bokens huvudkaraktärer - ingen av dem vann min sympati, inte ens i andra halvan av boken efter att man fått veta hur det hela hänger ihop. Däremot tycker jag att boken ändå lyfter här, när man så småningom kommer närmre upplösningen.
Det är en bra bok, välskriven och smart berättad, men det är en historia som är ganska osannolik, och karaktärer som inte är speciellt trovärdiga.

Filmen då? 

Jaa, eftersom jag ju läste boken innan, så visste jag  precis vad som skulle hända, så överraskningsmomentet i berättelsen uteblev ju. Berättelsen hänger ju mycket på denna tvist, så därför vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om filmen...
Jag kände i alla fall genast lättare sympati med den manliga huvudrollen i filmen, men jag vet inte om det var för att jag visste vad som skulle hända, eller om han spelade sin roll på ett sådant sätt att man tyckte om honom mer redan från början.
Men, jo, det var en bra film, med rappa repliker och en spännande stämning, även om jag inte riktigt gillade det blodiga och makabra slutet.
Hur som helst så tycker jag nog att man bör se filmen innan man läser boken, eller kanske helt enkelt väljer att antingen läsa boken eller se filmen.

Inga kommentarer: