fredag 4 januari 2013

Läste ut den här boken:
Mississippi av Hillary Jordan

Det här är mycket fängslande historia som handlar om rasism, orättvisor, vänskap, krig och kärlek. Man fastnar i boken redan från första raden.  Huvudpersonerna turas om att berätta historien, vilket gör att man kommer alla karaktärerna i boken in på livet. Berättelsen utspelar sig kring slutet av andra världskriget i den amerikanska södern. Miljöerna är skickligt beskrivna, man kan se allt mycket tydligt framför sig. Detta är en rå och hemsk historia, till skillnad från boken Niceville som också handlar om samma ämne, så skildras det på ett mer realistiskt sätt  här. Alla vita karaktärer i boken har fördomar mot de färgade, om än i olika grad. 
Det här är en mycket stark bok, ett måste att läsa!!!

Och så är det dags att summera 2012 års lästa böcker:
Huset du älskade, Tatiana de Rosnay
Resa till Port Said, Lina Sjöberg
I det förflutna, Kate Morton
Dehlis vackraste händer, Mikael Bergstrand
Presidentens hustru, Curtis Sittenfeldt
Himmelsdalen, Marie Hermansson
Små krig, Sadie Jones
Sommarhuset, Anna Fredriksson
Sorgesång, Siri Hustvedt
Vickis vintagebutik, Isabel Wolff
Skära för sten, Abraham Verghese
Himmel över London, Håkan Nesser
En sannolik historia, Karin Alvtegen
Främlingen i huset, Sarah Waters
Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd, Rachel Joyce
Kommer aldrig mer igen, Hans Koppel
Människa utan hund, Håkan Nesser
Little Bee, Chris Cleaves
Den hemliga dottern, Shilpi Somaya Gowda
Mississippi, Hillary Jordan

Några av böckerna har jag inte skrivit om än, så här kommer några ord om dem:
Först Presidentens hustru av Curtis Sittenfeldt, en bok som jag läste i våras, så det var ju ett tag sen. Den här boken baserar sig löst på Laura Bush liv, och är en tjock, välskriven och ambitiös roman. Tyvärr lyckades den inte fånga mej riktigt. Det här är en bok som man måste lägga lite tid på, istället för att läsa små snuttar då och då som jag gjorde. En bra semesterbok alltså!

När jag flög till Spanien i oktober läste jag en deckare, Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel. Det här är  en riktig bladvändare som man har svårt att lägga ifrån sig. En mycket läskig och spännande historia  om hur man bryter ned en människa. Boken är snabbläst och okomplicerad, med ett enkelt språk och lite taffliga karaktärer, men trots det var den som sagt väldigt spännande och lättläst.

Desto mer välskriven är då Håkan Nessers bok Människa utan hund. Nesser har -som jag sagt tidigare, HÄR och HÄR t.ex. -ett fantastiskt språkbruk i sina böcker som gör hans böcker till en fröjd att läsa. Att han dessutom blandar sina kriminalhistorier med drama gör att jag verkligen gillar hans böcker. Människa utan hund inleds t.ex. med ett fängslande familjedrama och själva kriminalgåtan kommer inte in i bilden förrän efter ungefär en tredjedel av boken är läst.
Håkan Nessers böcker är mer än läsvärda, denna är förstås inget undantag!

Ja, 21 böcker läste jag under 2012, många bra och några halvbra.
Flera bra böcker där man fick en inblick i hur det är att leva i ett för oss i Sverige exotiskt och annorlunda land, som t.ex. Mikael Bergstrands härliga bok om Indien; Dehlis vackraste händer, och Shilpi Somaya Gowdas Den hemliga dottern som också utspelar sig i Indien, och  Skära för sten av Abraham Verghese där man blir förflyttad till Etiopien.
Mysig, härlig och lättläst och ett  frossande i vackra kläder var Vickis vintagebutik av Isabel Wolff.
Spännande och bra var Marie Hermansson Himmelsdalen, och så Nessers böcker förstås!
Sadie Jones bok Små krig tyckte jag också om , den berörde och gav en inblick i ett krigs fasligheter, berörande var också Sommarhuset av Anna Fredriksson, och en bok som man inte kommer att glömma är ovan nämnda bok; Mississippi.

2 kommentarer:

Pumita sa...

Jag läste Mississippi i somras och har en helt annan minnesbild... eller jag kommer snarare inte ihåg så mycket av boken. Såg på Goodreads att den fick 3 av 5 från mig så dålig var den inte men lämnade tydligen inget oförglömligt intryck. Kan delvis bero på att jag har läst så mycket. :)

Delhis vackraste händer minns jag som lättsam och rolig. Den kändes som "Indien på riktigt". Och den där Nesser måste jag ta tag i... vet inte hur länge jag har sagt det men en bok åtminstone. ;) Men nu har jag ju Den hemliga dottern på tur också. Det är mycket nu! ;)

Lottas Fotografi sa...

Tack för lite tips i bokdjungeln!
Just nu läser jag Danielle Steel. Lättsamt och avkopplande. Passar mig just nu när jag börjat nytt jobb och det går runt i huvudet på kvällarna!
Ha en finfin helg!
Kram Lotta