söndag 12 februari 2012

Högt, högt uppe på en klippa i Sintrabergen i Portugal med en milsvid utsikt över gröna skogar ligger Palacio de Pena som jag visade i Ordlös Onsdag.
Palatset är med på UNESCOS världsarvslista och är ett fantastiskt byggnadverk, ett riktigt sagoslott. 
Slottet var ursprungligen ett kloster för några munkar, som låg undangömt på en lugn och avskild plats uppe i bergen. Klostret övergavs efter att det skadats av en jordbävning på 1700-talet och förföll i ruiner. 
I mitten på 1800-talet kom det gamla klostret och de milsvida skogarna som omger det i Kung Ferdinand av Portugals ägo. Han började att bygga om klostret till en sommarbostad åt den kungliga familjen
-ett riktigt sagoslott i rött, gult, lila och grått. 
När vi var här i slutet på oktober förra året en solig dag med klarblå himmel kunde man faktiskt se ända till Lissabon och havet här uppifrån. 
Inuti var slottet lika fantastiskt som utanpå. Vi gick på en visning genom slottet som stått orört sen kungafamiljen lämnade det på 1910-talet. 
Varje rum var proppfullt av möbler och ting, det fanns inte en enda tom yta här! 
Tyvärr fick man inte fotografera inne i slottets rum, men några bilder på innergården med den vackra mosaiken blev det i alla fall.
Det här är ett av Portugals främsta sevärdheter, och är man i närheten av Lissabon ska man absolut inte missa ett besök här, eller i den närliggande lilla staden Sintra. 

Men det var liiite klurigt att ta sig hit...I alla fall om man helt förlitar sig på GPS:en som vi gjorde...Den visade HELT fel väg hit, vi hamnade högt, högt uppe på ett närliggande berg, där vägen så småningom förvandlades till en smal skogsstig och vi tvivlade på att vi nånsin skulle komma ner från det där berget...
Men det gjorde vi! Tur att vi hade en liten bil, kan jag ju säga....

2 kommentarer:

Pumita sa...

Helt underbara bilder från Sintra! Ni åkte på ett riktigt äventyr, ser jag. Själv åkte jag lokaltåg från Lissabon. Det kanske var enklare att hitta på det sättet. :) På tågstationen i Sintra hade de en utmärkt turistinformation som berättade om alla sevärdheterna.

Freedomtravel sa...

Vilka härliga bilder och vilken svindlande utsikt!

SV: Vi märkte faktiskt inte alls av mycket kryp… Självklart finns det insekter och så, men det var inte påfallande, och inget som vi tänkte på eller besvärades av.

När det gäller kostnaden så är det förstås ganska dyrt, men man kan definitivt påverka priset. De är billigare att flyga till Dar es Salaam och sedan ta båt, än att flyga direkt till Zanzibar. Ännu billigare blir det om man flyger till Nairobi och sedan tar buss… och sedan båt… (definitivt mer knöligt, men det var så vi gjorde, och det var ju helt klart en med budgetvariant…)