torsdag 15 juli 2010

Några boktips så här i semestertiden. För mig betyder semester tid att läsa böcker. I vanliga fall…Fast just den här sommaren betyder semester tid att måla hus!

Först en bok av en spansk författarinna, en helt ny bekantskap för mig.
Doroteas sång av Rosa Regàs.
Jag läste den efter tips från Pumita, som lovordade den här boken. Och jag kan bara hålla med! En mycket fängslande roman, en fantastisk historia med starka personportträtt skriven på ett alldeles underbar vackert och målande språk;
”...Likadant var det med månskensnätterna, då landskapet fick en nyans av frusen bärnsten, av siktat ljus, då trädens skuggor beträdde jorden som låg dränkt i rofyllt, förtrollat sken, och då tystnaden, överraskad av luftens magnetiska stillhet, blev tätare, mäktigare. Och med överraskat sinne och förlamad tankeverksamhet satt jag och lät mig för en stund insvepas i mysteriets ljusgård, men bara för en stund..”


En bok och en läsupplevelse jag verkligen kan rekommendera!

Så en annan bok som också den är fängslande på ett nästan kusligt sätt;
Lily Dahls förtrollning av Siri Hustvedt.
Hela den här berättelsen genomsyras av en krypande och nästan lite obehaglig, drömsk känsla som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Man liksom sugs in boken och blir förtrollad av den magiska stämningen i berättelsen. Jag blir definitivt sugen på att läsa fler böcker av Siri Hustvedt.
Läs!

Till sist en annan bladvändare,
Den glömda trädgården av Kate Morton.
Tre kvinnor i olika generationer är huvudpersoner är i denna skickligt berättade historia som på ett snyggt sätt vävs samman utan att det känns rörigt. Boken utspelar sig både i England och Australien.
Det här är en perfekt sommarläsning, en bok att bara njuta av om man vill ha en sträckläsningbok i sommarsolen.

1 kommentar:

Pumita sa...

Det var framför allt språket som fascinerade mig i Doroteas sång. Berättelsen i sig var kanske lite märklig men jag tyckte jättemycket om boken. Jag har fortfarande inte läst något av Hustvedt fast jag har tänkt göra det länge... ska kanske börja med Lily Dahl. :) Den sista verkar också intressant. Har för mig att jag får 4 stjärnor på den på bok.nu.