söndag 11 oktober 2015

Apropå fredagsfönstret. 
Bilden är från den lilla staden Vinci i Toscana, 
där jag hittade en fin liten bok -och pappershandeln. 
Jag älskar att gå in i bokaffärer, det är något speciellt med lukten av böcker och papper...
Ja, jag gillar ju att läsa böcker, men jag älskar också fina skrivböcker och vackra kort. 
Bokhandeln i Ulricehamn, den har funnit ett tag...

I Paris finns en gammal känd bokhandel, Shakespeare & Company, som vi förstås besökte när vi var där förra hösten. Den ligger i Latinkvarteren, vid Notre Dame. 
Den startades av George Whitman, en amerikan som istället för att åka hem efter andra världskriget stannade för att läsa franska vid Sorbonne. Han kom över flera engelskspråkiga böcker, som han började låna ut och även sälja från sitt studentrum. Efter ett tag bestämde han sig för att öppna Shakespeare and Company, som slog upp portarna 1951. Men här hade redan tidigare funnits en bokhandel, den har ursprung i tidigt 1900-tal. Det märker man när man kommer in i bokhandeln, det är gammalt, trångt, snett och vint, men otroligt mysigt och med mängder av böcker! 
Butiken har alltid varit en samlingsplats för litteratur intresserade. Unga författare har mot några timmars jobb i butiken fått tak över huvudet här. Det finns sängar utplacerade på de tre våningsplanen, tillsammans med alla böcker. Det sägs att fler än 50 000 författare har övernattat här. T.ex. Henry Miller, James Joyce och Anais Nin.
En speciell och annorlunda bokhandel.
Här luktade det verkligen gamla böcker... 

Inga kommentarer: