tisdag 6 januari 2015

Jag började läsa årets första bok häromdagen, Steglitsan av Donna Tartt. Jag har inte läst så mycket än, men så här långt verkar den vara mycket braom än lite tjock - 782 sidor!  Det lär ta ett tag för mej att läsa ut den...
Det är dags att göra en summering av förra årets lästa böcker. Jag har varit lite lat med att skriva om de böcker jag läst, så det får bli en kortare presentation av de böcker jag inte skrivit om tidigare. Jag tycker inte att jag lyckats hitta några såna där riktiga fullträffar i år, den bok jag tycket bäst om är Colombes granne av den franska författarinnan Tatiana de Rosnay, som du kan läsa om HÄR, tillsammans med Robert Goolricks bok En egen plats
Några få guldkorn utöver dessa.

Den  sista jag läste under året var Sandmannen av Lars Kepler.
Jag har inte läst de tidigare böckerna av författarparet Kepler. Den här boken har stått länge i min bokhylla innan jag till slut tog tag i den. Var väl lite tveksam till den...Men det var en otroligt spännande bok som fångade mej med sin krypande spänning från första raden. Boken är skriven i korta kapitel, som gör att man hela tiden blir nyfiken på hur det ska gå. Dock tyckte jag att det var lite för mycket av ingående beskrivet våld och brutalitet, och att slutet var lite väl utdraget. Men vill man ha spänning så är det absolut en bok man ska läsa!

Den frusna trädgården av Kristin Hannah är en helt annan typ av bok.
En sorglig berättelse, och skriven som två berättelser i en. Egentligen en intressant och gripande bok, om att växa upp i Ryssland under kriget, men jag gillade inte upplägget riktigt. Boken är skriven ur två perspektiv, växelvis får man läsa om moderns ryska uppväxt - och då i sagoform, vilket jag inte riktigt gillade - och så i nutid om de två döttrarnas försök att förstå både varandra och sin hemlighetsfulla mor.

Kom så ska vi tycka om varandra av Hans Koppel.
En snabbläst och nervkittlande liten bok, mycket spännande. Koppel är duktig på att skapa dramatik och få in det kusliga och onda i det vardagliga livet. Detta är den andra boken jag läser av Hans Koppel, tror nog att jag gillade den första bättre.

Nu till de böcker jag läste under semestern:
Alltför nära av Henriette Gyland.
En debutroman av en dansk författarinna som bor i England.
Lättläst, spännande. Inte så mycket mer...Sommarläsning helt enkelt.

En egen plats av Robert Goolrick.
Den här boken gillade jag! Jag har läst en bok tidigare av honom, också den mycket bra. Det här är en varm och fin bok, med många olika och fint beskrivna personporträtt. Tempot är långsamt, men mycket fängslande. Goolrick skriver med ett poetiskt och målande språk som gör att man verkligen känner sig  närvarande, som om man är där, och kan se och känna dofter, stämningar och miljöer. Det är en bok om relationer, kärlek och vänskap, beskrivet på ett otroligt vackert sätt.
Läsvärd!

Porträttet av dig av Isabel Wolff
Jag har tidigare läst Vickis vintagebutik av denne författare, en bok  som jag tyckte om. Den här boken är skriven i samma anda, en mysig bok som är lätt att ta till sig. En fin historia om en ung porträttmålare och konstnärinna, om vänskap, kärlek, och hur vi väljer att se på varandra. Dessutom finns här en stor kärlek till konst och måleri. Det är just målandet  -liksom i Vickis vintagebutik där det handlade om vackra gamla kläder - som är bokens höjdpunkt tycker jag.
En bok som jag läste ut på en dag under parasollet i solstolen på Kefalonia.

En svensk deckare, Änglavakter av Kristina Ohlsson.
Det här är en bok som ingår i en serie, jag har inte läst de andra, och denna är nånstans mitt i. Det känns som om man behöver läsa dessa i ordning, för att få lite mer bakgrund för bokens huvudperson.
Trots att boken saknar det som jag tycker gör en bok bra, språk och stämning, så är det en bok som är spännande och riktigt bra för att vara en svensk deckare.

Så till en ganska omskriven bok som legat högt på topplistorna, Sophies historia av Jojo Moyes.
En romantisk, spännande och historiskt intressant bok där handlingen pendlar mellan nutid och första världskriget. Gripande människoöden, hopp och kärlek och att göra allt för dem man älskar. En mycket läsvärd bok. Tyckte nog mer om denna här boken av Jojo Moyes än hennes tidigare bok som jag också läst.

Lilla hjärtat av Sophie Hannah.
En romantisk thriller om familjehemligheter, suggestiv och spännande med flera vändningar. Inte en bok som jag kommer att komma ihåg (fick kolla lite i den för att minnas vad den handlade om), men helt okej tidsfördriv.

Så till en  svensk författarinna, Helena von Zweigberk, vars sätt att skriva jag tycker om, och hennes senaste bok Än klappar hjärtan.
Detta är en bok om tre systrar och deras mor. En roman där både syskonrelationer, äktenskap och kärleksförhållanden såväl som förhållanden till tonåriga barn sätts på prov. Helena von Zweigberk är mycket duktig på att fånga både det ljusa och det mörka och svåra i livet, boken är på samma gång välskriven och lättläst, och det är lätt att leva sig in i och känna igen sig i karaktärerna i boken.
Läsvärd!

Övriga böcker jag läste 2014:
Kanada av Richard Ford
Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald
Saffransköket av Yasmine Crowther


Oj, mycket bokprat blev det, trots att jag inte läst så många böcker i år.
Nu är det slut på den sköna julledigheten, imorgon väntar jobb.
Känns lite motigt faktiskt. Speciellt eftersom vi har det rätt tufft på jobbet för närvarande.
Känns skönt ändå att det är vårtermin nu, och att vi går mot ljusare tider!

Inga kommentarer: