tisdag 26 april 2011

Salvador Dali, (1904-1989) den världskända surrealistiske konstnären som är med på bilden i förra inlägget, föddes i Figueres ca 10 mil norr om Barcelona. Där finns det fantastiska museet "Teatro-Museo Dali" som näst efter Pradomuséet i Madrid är Spaniens mest besökta museum.


När barnen var mindre var vi flera gånger på semester i Costa Brava, och besökte då detta museum. En helt fantastisk upplevelse! Muséet var tidigare stadens teater, men Dalí gjorde om detta till museum och utseendet är på Dalí's vis förstås mycket speciellt. Fasaden är prydd med bullar (det kallade barnen dem i alla fall!) och på taket finns jättelika ägg.
Salvador Dali var sannerligen en speciell man och hans målningar är drömlika och bisarra. Inne i byggnaden finns en innergård där hans ”Rainy Taxi” står. Om man lägger ett mynt i ”Rainy Taxi” börjar vatten spruta in i en taxi. Dalis verk är otroligt fascinerande, här finns mängder av surrealistiska målningar, kusliga skulpturer och skulpturer med unika optiska effekter.
Muséet är verkligen en upplevelse, både för små och stora!

3 kommentarer:

Malin sa...

Bra tips, kanske hinner vi dit oxå?

Minns att jag gjorde ett arbete på gymnasiet om Dali.

Kram

Pumita sa...

Jag missade museet när jag var i Barcelona (visst ligger det i Cadaqués eller vad staden heter?), tyvärr men det ligger högt på min priolista. Kul att få läsa och se dina bilder!

Pysselfarmor sa...

Blev till att läsa litet mera här hos dig efter min kommentar till det inramade fönstret.
Har aldrig ångrat att jag besökte detta museum för åtta år sedan - helt fantastikt!