tisdag 29 juli 2008

ÖSTERLEN

Österlen-ingen annan plats i Sverige är vackrare tycker jag. Räknade ut det var tolfte gången jag var här, och jag kommer att åka tillbaka många gånger till....Det sägs att ingenstans är himlen så nära som här på Österlen, och det är nog sant. Ingenstans är havet så nära heller. Ingenstans är havet heller så vackert, stränderna så breda, sanden så mjuk och vit...Och så de böljande fälten, det vida havet, de röda vallmona i vägkanterna, de vackra korsvirkeshusen med sina halmtak, de vackra Östelendörrarna, de ståtliga stockrosorna, äppelodlingarna, de mjuka kullarna....

Vi bodde på Hammenhögs Gästgivargård. Ett så mysigt ställe! Man kände sig förflyttad ett 50-tal år tillbaka i tiden, mysiga olikt inredda rum med gamla förgyllda järnsängar, kommod med vattenkanna o fat, knarriga lutande trägolv, sällskapsrum med en jukebox med musik från 40-50-60-talet. Vi firade vår bröllopsdag här med en fantastiskt god trerättersmiddag, i den fina matsalen med vacker utsikt över fält och ängar.










Jag tycker att den absolut vackraste strand man kan hitta i Sverige finns här på Österlen. Man parkerar vid Knäbäckshusen (en samling fina gamla hus från det gamla fiskeläget Knäbäck, som flyttades hit då Ravlunda Skjutfält skulle anläggas i slutet på 50-talet).Sen går man över ängen, förbi de gamla fiskebodarna och nerför en trappa, och så hamnar man nästan i paradiset....
Stranden är ganska smal, och skuggas av träden som växer på branten ned mot stranden, sanden är vit och mjuk, och havet är friskt och....kallt! Jag badade förstås, trots att vattentemperaturen inte var mer än +15 grader. Uppfriskande!














Långt där bort ser man Stenshuvud, en nationalpark med ett 97 m högt berg som vi var upp på. Man vandrar genom bokskogen, så kommer man tillslut upp på toppen och har en fantastisk utsikt över landskapet.

Om man är sugen på god fika med kaffe -eller te- och underbart goda hembakta bullar, sockerkakor, småkakor, eller mumsigt hembakt bröd med mycket gott pålägg, då ska man åka till Alunbrukets Kaffestuga i Andrarum. Här känner man sig som förflyttad till Körbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta! Små korsvirkeshus med halmtak, hästar i hagarna, och ett överflöd av vackra sommarblommor och doftande rosor. Mmmm, goda smörgåsar åt vi här, och historiens smaskigaste hembakta wienerbrödsbulle! Tyvärr tog batteriet i kameran slut här, så det blev inga bilder på godsakerna vi åt....
Ett annat vackert ställe på Österlen som man inte ska missa om man är här är förstås Kåseberga och Ales Stenar. Molnen låg hotfullt mörka på himlen när vi var här, men vi klarade oss nästan undan regnet. Högt uppe på kullen omringat av kor, komockor och storslagen utsikt, ligger ett av Sveriges historiska mysterium, Ales stenar. Ingen vet riktigt varför dessa stenar står här, vem som rest dem. Utsikten från kullarna är fantastisk. Det var så vackert uppe vid skeppssättningen, det blev nästan en magisk stämning där uppe med de omgivande mörka molnen och det svarta havet nedanför.
Vi avslutade Skåneresan med en natt i Malmö. Vi gick på stan, jag shoppade lite mer fina Noa Noa kläder på rea, för där fanns en NoaNoa affär! Kunde förstås inte låta bli att gå in där....Hittade också skor som jag hade på bröllopet i lördags. Så tittade vi förstås på turning Torso, vilket hus! Enormt, säreget, högt, men jag skulle inte vilja bo där! Området runtomkrig bestod av många nybyggda hus, som låg tätt, tätt där vid vattnet. Några hus, de som låg med utsikt över havet och Öresundsbron var ganska fina tycker jag. Som kontrast till dessa nya hus kunde man se hus inne i centrala Malmö som var från 1600-talet, de var mycket finare än de nybyggda....

Vi stannade också en stund på Kullahalvön, i lilla mysiga Arild. Där blev det god fika -igen!- vid hamnen, och promenad blande de små fina husen med de enorma stockrosorna. Vackert!

8 kommentarer:

Desiree sa...

Grattis på bröllopsdagen. Ja österlen ser otroligt vackert ut. Du har tagit många fina bilder och kollaget du gjort är jättefint. Ni verkar ha haft det helt underbart.

Kram
Desiree

Pumita sa...

Grattis från mig också! Vilka underbara bilder och mysig kaffestuga!

Cyrran sa...

Grattis på bröllopsdagen! Vilket fint inlägg du visar. Älskar Skåne och Kullahalvön!! Längtar tillbaka dit, i år vart det tyvärr ingen skåneresa... Men nästa sommar då ska jag dit! ;)
Tack för kommentarer på min blogg, det känns skönt att veta att det finns hopp om att ansvar ska infinna sig för dessa tonårssöner ;)

Rajson sa...

Trevligt med bröllopsdag-får gratta jag med!
Ljuvliga Skåne!Härliga foton,känner riktigt stämningen där nere.Var just i Arild början av juni och tog ett foto precis över rosenhäcken som finns på ditt foto av det röd-vita korsvirkes huset!Hade lite på lut att att ta en tripp dit igen men vädret var ju så gott att man ville inte åka några längre sträckor.
Nu gäller det att njuta max innan lågtrycken rullar in!
Ha det gott!

Fröken Anki sa...

Åh vilka härliga bilder från Österlen. Det är verkligen en fin plats på jorden! Har tillbringat några semestrar vid Stenshuvud och i Kivik när jag var barn. Tycker mycket om omgivningarna där.

En liten fråga angående dina bildcollage - var gör du dom? Är det nåt särskilt program? Det blir så snyggt när dom kombineras eller ser ut som pappersfoton intill varann. Tycker mina bilder på bloggen blir så tråkiga och slumpvis placerade ibland när jag använder bloggerverktyget.

Ninnie sa...

Anki; Jag gör dessa collage i ett program som heter Picasa, finns att hämta på internet.
Håller med om att det är svårt att få bilderna som man vill ha dem med lägg-till-bild-verktyget, de blir inte där man vill ha dem, och inte texten heller!

Anonym sa...

Men åhh vilka härliga bilder!! Vilka fotoparadis du har semestrat på.

Fröken Anki sa...

Tack för tipset! Ska genast gå in och kolla.