söndag 31 maj 2009

MÅNADSBILDEN Maj 2009

Så här ser det ut på sena eftermiddagen vid stenbron. Det är mycket grönare på träden sen förra månaden. Jag hade hoppats på att rhododendronbusken som står där vid trädet skulle blomma nu, men det gör den tyvärr inte. Lite till vänster om träden-utanför bilden-blommade en syren med lila blommor. Men den kom ju inte med, då jag vill ha alla bilder ungefär lika....
Det har varit en underbar dag idag, rena högsommarvärmen med hela 26 grader i skuggan. Härligt tycker jag, som älskar sol och värme!
Det slog mig att jag faktiskt haft tur med sol på alla bilder hittills!
Fler månadsbilder ser du hos Camilla.

fredag 29 maj 2009

Fredagsfärg

Oj, vilken hektiskt vecka. Har haft fullt upp. Mycket på jobbet, stressigt, många barn, kvällsmöten, avtackning av kollega som går i pension..... En sån vecka när man knappt hinner andas.
Men nu är det helg!
Jag har varit och klippt mej idag, ganska mycket. Lite nya slingor blev det med. Det var så skönt och avkopplande att sitta där och bli ompysslad i håret...
Nu ska vi äta lite gott grillat på altanen. Det är sol och sommarvarmt ute.
Jag har testat en ny sallad som vi ska äta till, men jordgubbar och meloner i...Ser jättegod ut!

Och så blir det en fredagfärgsbild också.
- GUL och ROSA -
Rosa stockros mot den gula husväggen. Österlen förstås....
HÄR ser du fler gula och rosa bilder!

Önskar alla en skön helg!!!!

måndag 25 maj 2009

En bra film:
Gran Torino.
Clint Eastwood både regisserar och spelar huvudrollen i den här filmen som handlar om Walter Kowalski, en sur och arg gammal gubbe som precis förlorat sin hustru.
Han fräser, spottar och muttrar åt alla som vågar störa honom när han klipper gräsmattan eller polerar sin älskade bil, en Gran Torino från 1972.
Walt är gammal krigsveteran från Koreakriget, och nu irriterar han sig på asiaterna som befolkar området där han bor.
Filmen är ett fängslande drama som innehåller både sorg, spänning och skratt och Clint Eastwood gör verkligen huvudrollen riktigt bra som den grinige, sure och stentuffe gamle mannen som ändå har ett varmt hjärta där under ytan. Det sägs att detta är Eastwoods sista film, och är det det, så är det verkligen ett värdigt avslut på en lång filmkarriär.

Jag gillade den här filmen, den kan jag rekommendera att se!

En bra bok:
Vila på gröna ängar
... den sista boken i trilogin om den norska gården Neshov av Anne B Ragde, läste jag ut i helgen. Den här boken är en direkt fortsättning på "Berlinerpopplarna" och "Eremitkräftorna" (som jag skrev om här).
Den här boken var bra men inte lika bra som dom två första. Det är en lättläst och fänglande bok, men inte lika ljus som de andra böckerna, lite för dyster och tung emellanåt.
Det jag gillade med denna boken var att den slutade något överraskande. Och så porträttet av farfadern - som inte framträtt så mycket i de andra böckerna - var mycket bra. Han varken säger eller gör särskilt mycket i boken, men genom antydningar, och små korthuggna samtal med Torunn får man en djupare bild av hans liv med sin tragik och sorg.

Jaha, och så är det en arbetsvecka med hela fem arbetsdagar....
Konstigt vad lätt det är att bli van vid fler lediga dagar än arbetsdagar!?
Men solen skiner varmt och gott, vi är ute nästan hela dagarna på jobbet.
Härligt!

söndag 24 maj 2009

En dag vid havet. Hemma var det mycket moln på himlen, men här.........alldeles blå himmel. Och ännu blåare hav. I vattnet vid bryggan var det massor av maneter. Stora!Havstulpaner.Många båtar i hamnen.Och goda smörgåsar åt vi i gröngräset med glittrande hav framför oss. Tärnorna flög skränande omkring oss och hoppades få en smakbit.
(Mmm, suddigt...men jag fångade den i alla fall!)
En härlig dag!

fredag 22 maj 2009

Så skönt det är att vara ledig.
Allt är så härligt grönt ute nu. Jag pysslade ute i trädgården en stund,
(Irisar igen...de är ju så vackra!)
...hade det gott på altanen, läste lite, målade naglarna....
Vi grillade goda kycklingspett med matvetesallad till.
På kvällen var vi ute och sprang en runda på 3 km, mannen och jag.

Men idag så regnar det. Jag passar på att baka bröd, städa och tvätta lite. Sånt måste man ju göra också...
Det blev rågsiktskakor, (Leilas underbart goda recept!), rostbröd och hembakta hönökakor.

Imorgon blir det nog en utflykt till havet! Å, jag längtar så efter havet ibland....synd att vi har så långt dit. Hoppas det blir soligt i morgon. Det är liksom mycket mysigare att vara vid havet om solen skiner, och picknick är lättare att äta i solsken...!

onsdag 20 maj 2009

Ordlös Onsdag

SVALT OCH MJUKTFler bilder ser du hos Akson!

...och jag bjuder på en extra bild i dag, som också är sval och mjuk:
Mmmm, det här var så himla gott!
Efterrätten som vi åt på Hammenhögs Gästgivargård förra sommaren.

Fyra lediga dagar väntar nu. Så skönt!

måndag 18 maj 2009

I lördags var jag i Göteborg.
Vi parkerade vid kanalen, med Trädgårdföreningen på andra sidan vattnet. (vet inte vad gatan där heter...) Strosade runt, tittade på folk och kikade in i en del affärer. Solen sken och det var nästan sommarkänsla över stan.
Fikade på ett trevligt gammaldags café,
och hittade en mysig affär full med vackra ting.

När vi skulle vända hemåt igen var Göteborgsvarvet i full gång. Oj, så många som kämpade på och sprang genom stan! Men vänta nu....bilen parkerade vi ju på andra sidan avspärrningen för löparna....hur sjutton ska vi komma över?! Jaa, det blev en låååång promenad, ända ner till Operan, där man kunde ta sig över via en gångbro in i Nordstan. Och sen ungefär lika långt- eller iallafall halva sträckan igen-för att komma till bilen.

Söndagen tillbringades mest ute på altanen, solen sken varmt och gott, mina irisar-de som jag visade i knopp häromdagen- blommar för fullt...

...och jag läste ut den andra boken i Millenium trilogin;

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Jag tänker inte skriva så mycket om den, det är ju en bok som väldigt många har läst tror jag. Jag tyckte att den var bättre än den första boken, det är en riktig bladvändare, svår att slita sig ifrån. Jag gillade att den fokuserade mycket på Lisbeth Salander och att man fick lära känna henne lite närmare. Boken slutade på ett sätt som gjorde att man vill fortsätta på nästa del omgående. Det ska jag dock inte göra, för jag har inte den delen. Än.

Istället började jag läsa i den här boken i går kväll:
Vila på gröna ängar, av Anne B Ragde.

Så skönt att denna veckan bara har tre arbetsdagar! Jo, för jag har tagit ut kompledigt på fredag, och ser fram emot fyra dagars ledighet nästa helg.

söndag 17 maj 2009

Det runda fönstret jag visade i Veckans Fönster sitter på den vackra katedralen Duomo i Siena, Italien.
Vackert är förresten bara förnamnet på denna katedral byggd i vit marmor. Katedralen är ritad av arkitekten Nicola Pisano, och var tänkt att bli Italiens största men år 1348 slog pesten till och bygget fick avbrytas.
Kyrkans inre är mycket speciellt med väggar och pelare i band av svart och vit marmor och har en mängd konstverk av renässansens stora konstnärer.

Dessutom ett enastående golv, med motiv från bibeln, legender och antikens mytologi.
Hela kyrkan är otroligt rikt utsmyckat med figurer och bilder, både inuti och utanpå.Om man t.ex. tittar upp mot taket inne i kyrkan ser man 172 påvar avbildade som tittar tillbaka på dig.
Tyvärr är bilderna inifrån kyrkan väldigt suddiga, beroende på att man inte fick använda blixt. Några bilder blev det ändå...
Det här är nog den vackraste och mest utsmyckade kyrkan jag sett! Jag var speciellt fascinerad av den randiga interiören, som också kommer igen i kampanilen brevid katedralen.
Och så all fantastisk utsmyckning! Så mycket arbete (och pengar!-kanske hade behövts bättre till folket i Siena...) som ligger bakom...

lördag 16 maj 2009

VECKANS FÖNSTER

-Runt-
Alldeles runt är fönstret på Sienas fantastiska katedral, Duomo. Det var så fint när den blå himlen och molnen där speglade sig i fönstret.
Kyrkan är fantastiskt vackert utsmyckad! Både fasaden på hela den stora kyrkan och inuti den också. Ortoligt vackert och så mycket arbete som ligger bakom!
Fler runda fönster finns att titta på hos Susanne.
Lördag idag, och efter lite tvätt och städning ska vi åka till Göteborg. Solen skiner och det ser ut att bli en härlig helg!

torsdag 14 maj 2009

Mannen kom hem med en ny gräsklippare häromdagen. Oj, den bara flyter fram över gräset och hörs knappt. Vilken skillnad mot vår gamla tröga, rassliga och rostiga klippare...Nu är det ju roligt att klippa gräset!



Aklejan har börjat blomma.
Idag sitter små mjuka duniga frön på den.
Jag tror de kommer från häggen.

Min vackra purpurapel är översållad av purpurrosa blommor.
...och irisarna är också på gång...

onsdag 13 maj 2009

Jag hittade ett gammalt klipp på YouTube på en yngre upplaga av huvudrollsinnehavaren i filmen jag såg i söndags. Mickey Rourke, tillsammans med Kim Basinger i filmen 9 ½ vecka, som jag såg på 80-talet.
Joo, det är några år sen, det ser man ju om man jämför de två klippen...

tisdag 12 maj 2009

The Wrestler levde mer än väl upp till mina förväntningar. Mickey Rourke spelar huvudrollen som den avdankade proffswrestlern Randy som numera försörjer sig på att brottas inför publik på helgerna. Men den välpumpade wrestlingstjärnan de får se på scenen är inte samma person utanför wrestlingarenan. Då är en en ensam och vilsen medelålders man, med läsglasögon och hörapparat, som bor i en husvagnspark.
När han efter en match drabbas av hjärtinfarkt och nästan dör tvingas han sluta med wrestling. Han försöker ordna upp sitt liv; han söker upp sin vuxna dotter som han i åratal försummat, han försöker utveckla ett förhållande han har med den lite till åren komna strippan Cassidy/Pam (Marisa Tomei, också mycket bra rollprestation!), han börjar jobba i charken i mataffären....
Jag tänker inte avslöja hur det går, men filmen är väldigt gripande och går på något sätt under huden på en.
Mickey Rourke spelar otroligt övertygande, och jag känner direkt sympati för honom. Trots de råa scenerna i filmens början; närgånget filmade wrestlingmatcher, är det här en film som verkligen griper tag.
Filmen är till stor del är filmad med handkamera. En kamera som visar vad som händer rakt upp och ner, utan krusiduller.
En tragisk och vacker film, en film jag rekommenderar att se!

söndag 10 maj 2009

Igår hade vi ett par vänner här, och efter mat och prat åkte Buzz-spelet fram. Det är så roligt! Vi höll på till långt över midnatt...
När man har gäster den här tiden på året och framöver så blir det ju grillat man bjuder på förstås. Igår blev det vår favorit-marinerade fläskfilé med god lime-sås till, och efter det min smaskiga marängtårta....(Recept finns på min receptsida).

Idag blir det biobesök igen. (Filmgalen....!?)
Dagens film heter The Wrestler.
Jag har hört mycket bra om den, hoppas den lever upp till mina förväntningar!

En liten bukett av våren från min trädgård:

lördag 9 maj 2009

VECKANS FÖNSTER

Smårutigt...ska veckans fönster vara.
Det här fönstret med många små rutor och målade bilder i mitten hittade jag i ett av de gamla husen i Den Gamle By i Århus, Danmark förra sommaren.
Fler vackra "Veckans fönster" ser du hos Susanne.

fredag 8 maj 2009

Fredagsfärg

GUL och RÖD En blåsig dag på Danmarks västkust förra sommaren,
Söndervig strand.
Fler bilder med rött och gult hittar du hos FREDAGSFÄRG

torsdag 7 maj 2009

Film igen!
En trevlig och stillsam, lite sorgsen fransk film såg jag på bio i veckan, den heter Sommarminnen. En film där det till synes inte händer särskilt mycket. Den handlar om tre syskon i medelåldern, som ska ta om hand arvet efter sin mor; ett hus fullt av minnen, värdefull konst och gamla möbler. Det finns gott om ämnen för konflikter mellan syskonen som vill olika saker, men de bryter aldrig ut. Det kommer istället att handla om minnen och önskningar, att acceptera varandra och om saker och tings egentliga värde. En fin liten film, vacker och vemodig, bra spelat av framförallt den äldste brodern i syskonskaran.
Jag gillade den.

Mmm, det luktar så gott ute nu när det har regnat några dagar.
Och det har blivit så härligt ljusgrönt!
Det har blåst ganska friskt idag, och nu har träden fått så mycket blad att det susar i dem när det blåser.
Det ljudet tycker jag om, det är ett sommarljud...

onsdag 6 maj 2009

Ordlös Onsdag

-TAGGIG-
...är den här lille krabaten. Förra sommaren var han/hon på besök i min trädgård. Någonstans här har den legat och sovit sin vinterdvala, och är nu vaken igen. Ett av mina barn såg igelkotten för några dagar sen. Lite större nu!

Bilden har varit med i ett annat sammanhang tidigare här, men eftersom den är så himla TAGGIG så tyckte jag den passade väl in till denna veckas Ordlösa Onsdags-bild!
Hos Akson ser du fler bilder.

måndag 4 maj 2009

Tillbaka i vardagen igen efter en varm, solig och skön helg. Att kunna sitta ute på altanen i shorts, grilla och också äta ute, och se att termometern visar på över 20 grader vid första maj är nog ganska ovanligt. Men skönt! Fast idag har vi haft mer "normalt" vårväder, soligt och ganska kall vind.
Att det ska va så skönt att vara ledig...

Men det nu är det faktiskt bara åtta veckor kvar, till semestern.
Då åker vi till Grekland, mmm, jag längtar...

Jag såg en film en kväll; Australia.
Hm, vad ska jag säga om den...Har hört att den ska vara mycket bra, men jag håller inte med om det. Jag hade förväntat mig något helt annat än det jag såg. Filmen var som en matinéfilm, en saga, en gammaldags Hollywood-film, som en slags "Borta med vinden". Nicole Kidman spelar en bortskämd engelsk överklassdam som reser till Australien för att göra sig av med sin mans ranch då hon misstänker att han missköter den och dessutom är otrogen. Mannen hittar hon dock död, och så får hon istället ta hand om boskapsfarmen. Nu skiftar hon karaktär, och blir istället en tuff och handlingskraftig dam till häst och romansen mellan henne och kofösaren och machomannen Hugh Jackman är lätt att förutse. Dessutom får hon också ta hand om den sockersöte lille halvaborigin-pojken Nullah, som också är filmens berättare. När filmen väl kommer igång efter en lite seg start så händer som sagt en hel del.
Men det är liksom flera olika filmer/berättelser i en;
den är både en westernfilm, och en film om andra världskriget, och en film om aboriginerna, och en film om kärlek.
Det blir för rörigt tycker jag, det kunde kanske ha blivit en bra film om man istället kanske koncentrerat sig på att göra en film om Australiens urbefolkning, aboriginerna.
Behållningen i filmen var de vackra scenerna från Australien, och den lille pojken som spelade Nullah, det gjorde han fantastiskt bra. Nicole Kidman var ganska stel och trist i sin roll, och jag gillade inte Hugh Jackman heller.

Den här filmen får bara knappt godkänt av mig, inte mer.

fredag 1 maj 2009

MÅNADSBILDEN April 2009

Så var det redan dags för månadsbilden igen. Jag hann inte ta någon bild i går på valborgsmässoafton, för då var vi i Trollhättan och fick se sonen J o svärdottern F:s nya lägenhet. Jättefin! Där kommer de att trivas tror jag.
Vi blev också bjudna på jättegod middag: en ljuvlig förrätt, sedan väldigt goda laxspett med god bulgursallad och så historiens godaste citronmaräng paj till efterrätt. Vi hade en trevlig kväll tillsammans med dem och svärdotterns föräldrar T och L.

Men idag har jag cyklat en sväng i det underbara första-maj vädret, och passade på att ta en bild på mitt månads-motiv.
Nu ser man ju att det förändrats en del på den månad som gått! Mycket grönare, både på marken och i träden, och vitsipporna blommar. Nere vid ån lyste kabbelekorna smörigt gula. Vackra, eller hur?
Idag blir det en lugn dag hemma.
Ska njuta av solen och värmen och läsa den här boken: Fler månadsbilder ser du hos CAMILLA.